Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing Orgelzolders

5 oktober 2017 @ 19:30 - 20:45

- €1,

Lezing Orgelzolders

Bibliotheek de Boekenberg besteedt aandacht aan de Maand van de Geschiedenis met een interessante lezing over het boek ‘Orgelzolders’. Op donderdag 5 oktober vertellen Anja Matser en Henk de Haan over wat er zich heeft afgespeeld op de twee zolderruimtes achter het orgel van de Rotterdamse Breepleinkerk waar de Joodse families zich drie jaar moesten schuilhouden. Er worden foto’s vertoond en zij nemen diverse voorwerpen mee die zijn gevonden toen de zolders circa 10 jaar geleden voor het eerst weer geopend werden.

Over het boek
Drie joodse gezinnen verstoppen zich 34 maanden in de kerk, ze zitten verscholen in de ruimtes achter het kerkorgel. In 1944 wordt baby Emile geboren. Hij wordt ter wereld geholpen door de Surinaamse oogarts en kerkganger Leo Lashley die in de avonduren een boek over verloskunde had gelezen. Bijna gaat het mis als de Duitsers worden ‘getipt’ over de Breepleinkerk en een razzia uitvoeren. De koster moet mee voor ondervraging naar het beruchte Oranjehotel in Scheveningen, maar verraadt hen niet.
Anja Matser vertelt in het boek het bijzondere en nu complete verhaal van alle personages die een rol speelden bij deze onderduik. Haar intensieve speurwerk levert veel nieuwe informatie en foto’s op over de families die zich schuilhielden op de zolderruimtes, en zeker ook over hun helpers. Zij zorgt ervoor dat de sluier van het verleden wordt weggetrokken, waardoor onderduikers én helpers eindelijk in het volle licht komen te staan.
Over de vertellers
Henk den Haan is gedoopt en getrouwd in de Breepleinkerk, zijn ouders woonden in Tuindorp Vreewijk en waren er lange jaren trouwe kerkgangers. De Tweede Wereldoorlog heeft hij heel bewust meegemaakt als kind van 6 tot 11 jaar en hij weet nog dat de patiënten uit het Zuiderziekenhuis in mei 1940 in de kerk werden ondergebracht. Toen in 2006 de kerk 75 jaar bestond, werkte hij mee aan het gedenkboek “Een Kerk in de Buurt” met daarin ook kort het verhaal van de onderduikersfamilies. Henk: ‘Dat zij daar bijna drie jaar naar ons zingen hebben geluisterd en wij dat niet wisten, ontroert me nog steeds, evenals de geboorte van Emile in 1944 bij de kostersfamilie in huis.’ Momenteel verzorgt Henk nog regelmatig presentaties en rondleidingen voor groepen en schoolklassen in de Breepleinkerk.
Anja Matser is werkzaam als theoloog, gaat voor op zondag in de protestantse kerken en geeft studies. Een aantal jaren geleden is zij betrokken geraakt bij de Breepleinkerk en het verhaal van de Orgelzolders. Toen de vraag kwam of zij het verhaal van de onderduikers en hun families, die verscholen hebben gezeten op deze zolders, verder wilde onderzoeken en op schrift stellen, is zij deze prachtige uitdaging aangegaan. Na drie jaar van veel gesprekken met betrokkenen en in de archieven duiken, ligt nu haar boek ‘De Orgelzolders’ over deze wonderlijke geschiedenis van de Breepleinkerk in de boekhandel.
Tip van de redactie: vind je deze lezing interessant, dan is de lezing over gravures op zaterdag 14 oktober wellicht ook iets voor jou. Lees hier verder!

Gegevens

Datum:
5 oktober 2017
Tijd:
19:30 - 20:45
Kosten:
€1,
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Bibliotheek de Boekenberg
Markt 40
Spijkenisse, Zuid-Holland 3201CZ Nederland
Telefoon:
0181-616622
Website:
www.deboekenberg.nl
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gegevens

Datum:
5 oktober 2017
Tijd:
19:30 - 20:45
Kosten:
€1,
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Bibliotheek de Boekenberg
Markt 40
Spijkenisse, Zuid-Holland 3201CZ Nederland
Telefoon:
0181-616622
Website:
www.deboekenberg.nl